Fazole mungo jsou pětimilimetrová semena z rostliny nazývané vigna zlatá a tato rostlina má původ v Asii. Dokonce se už pěstuje u nás. Často tato rostlina svojí chutí a vzhledem připomíná klasický hrášek. Mungo fazole se konzumovali už od nepaměti, a to nejen kvůli svěží chuti, ale i protože má pozitivní účinky na zdraví. Ty byly potvrzený vědeckými studiemi. Takže jestli jste příznivci zdravého stravování, můžete mungo fazole si přidat do svého jídelníčku.Účinky mungo fazoleMungo fazole obsahují spoustu účinných látek, jako jsou například omega 3 a omega 6 kyseliny, kyselina pantotenová a listová, minerální látky, jako jsou hořčík, vápník a železo, vitamíny A, B, C, E a K, betakaroten, bílkoviny, vláknina nebo polysacharidy. I když obsahují sacharidy, hladinu cukru zvyšují jen málo, tudíž jsou vhodné i pro diabetiky. Dále je můžou jíst celiaci a nemají ani negativní vliv na těhotné a kojící ženy. Mungo fazole mají dobrou obranyschopnost organismu a působí dobře na trávicí soustavu. Podporují totiž správné vyprazdňování a úplně podporují trávení. Dále podporují hubnutí, protože způsobují pocit sytosti. Také snižují cholesterol a podílejí se na prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Dále pomáhají proti rakovině.Jak se připravují mungo fazole?Tuto luštěninu lze konzumovat jako přírodní, oloupanou či naklíčenou. Dokonce jí lze sehnat v obchodech se zdravou výživou. Než je začnete konzumovat, tak fazole mungo nechte přes noc namočené ve vodě, někdy by měla stačit i kratší doba. Vodu slijte a vařte v čerstvě vodě, jinak neodstraníte látky, které způsobují nadýmání. Dále je solte až na úplném závěru vaření, protože by jinak byli tvrdé. Jelikož mungo fazole při vaření ztrácejí mnoho účinných látek, tak se doporučuje spíše příprava klíčením, protože klíčky jsou velice zdravé. Kupte si neloupané fazole a nechte je ve vlhkém prostředí alespoň tři dny klíčit. Když klíčky dosáhnou alespoň dvou centimetrů, jsou připravený ke konzumaci.